Τοποθεσία

Τα Χανιά σε μια μέρα

Στην είσοδο του λιμανιού, στο προπύργιο Gritti, βρίσκεται το ενετικό φρούριο του Φιρκά, που στεγάζει σήμερα το Ναυτικό Μουσείο. Μπροστά σας θα δείτε το ενετικό φάρο, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Συνεχίστε κατά μήκος το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του τείχους της πόλης, από το Gritti στον προμαχώνα Schiavo. Τα τείχη της Πόλης των Χανίων, είναι μέρος των οχυρωματικών έργων έναντι της τουρκικής απειλής, και σχεδιάστηκαν από τον μηχανικό Michele Sanmichele.

Εδώ στη συνοικία Τοπανάς μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο όμορφα σπίτια που κοσμούν τα μικρά σοκάκια. Περάστε την πύλη Ρενιέρη και θαυμάστε το κομψό τόξο της, που αποτελεί μέρος του Palazzo της οικογένειας Ρενιέρη (με ιδιωτικό παρεκκλήσι). Συνεχίστε το δρόμο σας μέσα από το Μεσαιωνική Εβραϊκή συνοικία.

Εδώ βρίσκεται το 15ο αιώνα η Εβραϊκή συναγωγή Ετς Χαγίμ, που ανακαινίστηκε και άνοιξε εκ νέου τη δεκαετία του 1990 και μετά έκλεισε και παρέμεινε σε άθλια κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα βρεθείτε στην εμπορική οδό Χάληδων περνώντας το προπύργιο Schiavo. Αν μπείτε στον κόπο να ανέβετε, θα απολαύσετε την εκπληκτική θέα από τα παλιά σπίτια γύρω από το λιμάνι, το λοφώδες Καστέλι και τα Λευκά Όρη.

Αν ακολουθήστε τη Χάληδων προς το λιμάνι, στο δρόμο θα δείτε τον καθεδρικό ναό, μία εκκλησία από τη δεκαετία του 1860. Γύρω από την πλατεία του καθεδρικού ναού θα βρείτε ολόκληρη σειρά από καφετέριες και εστιατόρια. Απέναντι από το ναό, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Καθολική εκκλησία San Francesco και το Λαογραφικό Μουσείο.

Συνεχίστε πιο κάτω στο λιμάνι, θα αναγνωρίσετε το Τζαμί των Γενιτσάρων. Είναι το παλαιότερο τουρκικό κτίριο του νησιού, που χρονολογείται από το 1645, μόλις οι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στα Χανιά. Σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Συνεχίστε κατά μήκος του λιμανιού με τον Φάρο στο παρασκήνιο στην άλλη πλευρά της προκυμαίας. Αξίζει το 1,5 χιλιόμετρο με τα πόδια για την εκπληκτική θέα των Χανίων κυρίως τη νύχτα.

Η συνοικία Καστέλι, η παλαιότερη κατοικημένη περιοχή των Χανίων, που βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο, βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δεν έχει απομείνει τίποτα από το πρώην κέντρο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Εδώ βρίσκονται επίσης οι περιφραγμένοι αρχαιολογικοί χώροι της μινωικής Κυδωνίας. Περνώντας το Αρσενάλι, τα 16ου αιώνα ενετικά ναυπηγεία, ακολουθήστε την οδό Δασκαλογιάννη για να βρεθείτε στην Πλατεία 1821 με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που στην κορυφή της έχει ένα μιναρέ. Χτισμένη από τους Ενετούς, μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους, όπως οι περισσότερες εκκλησίες και ξαναέγινε εκκλησία όταν οι Τούρκοι αποχώρησαν.

Ο τούρκικος μιναρές –που μπορείτε να δείτε από απόσταση- ανήκει στο πρώην τζαμί Αχμέτ Αγά και αξίζει να ρίξετε μια ματιά, αν και μπορεί να είναι κλειστό για τους επισκέπτες. Συνεχίστε με την επίσκεψη της σκεπαστής Αγοράς με τα πολλά εστιατόρια και τους πάγκους των τροφίμων, με μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα, ψάρια και κρέας. Κάντε ένα διάλειμμα!

Από εδώ, πάρτε τη διαδρομή πίσω στο λιμάνι μέσω της τουρκικής συνοικίας Σπλάντζια. Μέσα στο λαβύρινθο των στενών της δρόμων και στα σοκάκια, θα βρεθείτε σε ένα ατμοσφαιρικό ντεκόρ του 1001 Νύχτες. Νότιο-ανατολικά της Αγοράς στη Σύγχρονη πόλη μπορείτε να φτάσετε στο Δημοτικό Κήπο, όπου υπάρχει ένας μίνι-ζωολογικός κήπος, ένα καλοκαιρινό σινεμά, ένα καφενείο που περιβάλλεται από δέντρα και μια παιδική χαρά.

H πόλη μας

Χανιά, πρωτεύουσα του νομού με το ίδιο όνομα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης που περήφανα παρουσιάζεται ως η πιο ατμοσφαιρική πόλη του νησιού.

Ίχνη του Ενετικού και Τουρκικού παρελθόντος της, σιντριβάνια, κομψά αρχοντικά, τζαμιά και μιναρέδες υπάρχουν παντού και εμφανίζονται καθώς περπατάτε μέσα στα γραφικά σοκάκια και στο λιμάνι. Θα δείτε πολλά όμορφα ανακαινισμένα κτίρια, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν μη-ανακατασκευασμένα κτίρια από βομβιστικές επιθέσεις του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, που έχουν μετατραπεί σε όμορφα μαγαζιά και εστιατόρια.

Ένα μοναδικό μέρος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την καλή ζωή.

Μια πόλη που αποδέχεται το παρελθόν της με αξιοπρέπεια και σας αποπνέει συνάμα τον αέρα της Ανατολής και της Δύσης.

Ένα σύντομο ιστορικό

Τα Χανιά είναι χτισμένα πάνω στα ερείπια της μινωικής πόλης Κυδωνίας και κατοικούνται από τη Νεολιθική εποχή.

Σημαντικό κέντρο στη Μινωική εποχή και μια ακμάζουσα πόλη-κράτος κατά την Ελληνιστική περίοδο που όμως έπεσε σε αφάνεια και ιστορικό λήθαργο κατά τα βυζαντινά χρόνια και το 828 μ.Χ. καταστράφηκε από τους Άραβες. Όταν οι Βενετοί ήρθαν τον 13ο αιώνα, άλλαξαν το όνομά της σε La Canea. Φοβούμενοι επιθέσεις από πειρατές και αργότερα από τους Τούρκους, οι Βενετοί οχύρωσαν την πόλη. Μέσα στον οχυρωματικό περίβολο που επισκευάζεται, χτίζεται μια νέα πόλη με σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο, ωραία δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Τελικά οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την πόλη το 1645. Οι Τούρκοι έκαναν τα Χανιά πρωτεύουσα και έδρα του Πασά. Το πρόσωπο της πόλης έγινε πιο ανατολίτικο, με τις εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά, με την ανέγερση μιναρέδων και ξύλινων πρόσθετων κτισμάτων στα ήδη υπάρχοντα σπίτια.

Τα Χανιά παρέμειναν πρωτεύουσα της Κρήτης, από την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό το 1898 έως το 1971.

Περιηγητικός παράδεισος

Ο νομός Χανίων χωρίζεται μέσω των αγέρωχων Λευκών Ορέων σε δυο τελείως διαφορετικά φυσικά τοπία. Το τμήμα της παραλιακής ζώνης, με 415 χλμ. ακτών, είναι πλουσιότερο και πιο πυκνοκατοικημένο. Η αραιοκατοικημένη ενδοχώρα, αποτελεί μια από τις πιο αυθεντικές περιοχές της Κρήτης.

Στις περισσότερες βουνοκορφές μετρώνται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και από το Δεκέμβρη έως τον Μάη είναι σκεπασμένες με χιόνι.

Κρεμασμένα στις βουνοπλαγιές, πολλά παραδοσιακά χωριουδάκια με τα πέτρινα σπιτάκια τους στραμμένα στον ήλιο, ξεχασμένα από το χρόνο, αποτελούν ενδιαφέροντες προορισμούς της πράσινης Κρήτης. Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι περιηγητές προσπαθούν να τα εξερευνήσουν πηγαίνοντας περπατώντας, με τζιπ, με άλογο ή με ποδήλατο.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γνωρίσει μέσα στην απλόχερη φύση την κρητική ζωή στην απλότητα και την ιδιαιτερότητά της, να απολαύσει την κρητική διατροφή μ’ ένα ποτήρι κρασί ή τσικουδιά, να συμμετάσχει σε γιορτές και να νοιώσει τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Φιλόξενα καταλύματα, εγκαταστάσεις για τον ελεύθερο χρόνο και μαγαζιά με χειροποίητα χαλιά, φίνα κοσμήματα, υφαντά, παραδοσιακά έπιπλα, κεραμικά και σπιτικά προϊόντα άριστης ποιότητας (τυρί, χυλοπίτες, μαρμελάδες κ.ά.), εξασφαλίζουν μια αξέχαστη διαμονή.

Η Μονή Γουβερνέτου βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Ακρωτηρίου Χανίων και κοντά στην Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της μονής Αγίας Τριάδας, όπου και υπάρχει πινακίδα για το μοναστήρι.
Βρίσκεται σε μια πετρώδη τοποθεσία σε υψόμετρο 260m, στην είσοδο του φαραγγιού Αυλάκι και είναι κτισμένη με φρουριακή αρχιτεκτονική και τέσσερις πύργοι προστάτευαν τις γωνιές του. Η μονή Γουβερνέτου κτίστηκε πριν το 1537, όπως μαρτυράει επιγραφή στην είσοδο της, όντας μια από τις αρχαιότερες μονές στην Κρήτη. Πιστεύεται ότι το μοναστήρι ίσως ιδρύθηκε από μοναστές και ασκητές της παραθαλάσσιας Μονής Καθολικού που το έκτισαν πάνω σε προϋπάρχον αρχαίο ναό, για να προστατευτούν από τους πειρατές.

Ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Παναγία, γι’ αυτό ονομάζεται και Μονή Κυρίας των Αγγέλων.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης έζησε σε σπηλιά μέσα στο φαράγγι Αυλάκι, που ξεκινάει από τη μονή και θεωρείται από πολλούς ως ο ιδρυτής της μονής. Η πρόσβαση γίνεται με πλακόστρωτο μονοπάτι, που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Μετά από 20 λεπτά κατάβασης συναντάει κανείς τον Αρκουδόσπηλιο, ενώ μετά από λίγο καταλήγει στην ερειπωμένη Μονή Καθολικού και τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη.10 λεπτά παρακάτω, το φαράγγι καταλήγει σε ένα στενό φιόρδ με πράσινα νερά.

Αποστάσεις

  • Ενετικό Λιμάνι: Εδώ είστε
  • Δημοτικό parking: 10 μέτρα
  • Δημοτική Αγορά: 10 λεπτά
  • Αρχαιολογικό Μουσείο: 10 λεπτά
  • Ναυτικό Μουσείο: 10 λεπτά
  • Παραλία Νέας Χώρας: 20 λεπτά
  • Κεντρικός Σταθμός Λεωφορείων: 10 λεπτά
  • Κεντρικό Σταθμό Ταξί: 10 λεπτά
  • Γενικό Νοσοκομείο Χανίων: 7km
  • Λιμάνι της Σούδας: 7km
  • Αεροδρόμιο Χανίων: 17km
  • Ρέθυμνο: 65km
  • Ηράκλειο: 142km